Τα “δώρα” των φετινών Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα έφτασαν ξανά. Αυτή η περίοδος του χρόνου που μας μεταφέρει ένα κλίμα χαράς και ξεγνοιασιάς…ή μήπως όχι πάντα; Φέτος, υπάρχει μια ιδιαίτερη συνθήκη, αυτή της πανδημίας covid-19, που έχει ανατρέψει πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Συναισθήματα όπως ο φόβος, το άγχος, η αβοηθητότητα αλλά και η αίσθηση αβεβαιότητας κυριαρχούν. Ακόμη, η αρνητική διάθεση μπορεί να επιδεινωθεί από την επιβολή περιορισμού των κοινωνικών μας συναναστροφών και της συμμετοχής μας σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο διαφορετικός τρόπος εορτασμού των φετινών Χριστουγέννων δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό. Είναι βοηθητικό να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, να «αγκαλιάσουμε» τα άγχη μας και να αποδεχτούμε ότι ενδεχομένως να μην είμαστε τυπικά κοντά με κάποια αγαπημένα μας πρόσωπα, όμως δεν χρειάζεται να απομονωθούμε από αυτά. Η επαφή μέσω των κοινωνικών δικτύων και η ανταλλαγή απόψεων, συναισθημάτων και εμπειριών μαζί τους θα μας βοηθήσει.

Ένα σημαντικό κομμάτι των εορτών είναι η δοτικότητα και η ανταλλαγή δώρων, τα οποία δεν είναι μόνο υλικά. Ας θυμηθούμε πρόσωπα που είναι μόνα τους και ας τους κάνουμε το «δώρο» της επικοινωνίας μαζί τους. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από απλά καθημερινά αγαθά και τρόποι να τα αφήσουμε και να τα παραλάβουν. Η προσφορά βοηθά τόσο και τις δύο πλευρές. Το ότι η ανταλλαγή δώρων δεν υφίσταται όπως πρώτα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και να έχει νόημα.

Δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο που επιλέγουμε να περάσουμε τις γιορτές με το τι επιλέγουν να κάνουν οι άλλοι. Για τον καθένα διαφορετικά πράγματα έχουν σημασία σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στις γιορτές και πόσο μάλλον στις φετινές, που υπάρχει ακόμη περισσότερος χρόνος, ο καθένας μπορεί να κοιτάξει λίγο μέσα του, να δώσει το προσωπικό του νόημα στις συνθήκες. Να δει τι σημαίνει για αυτόν η κοινωνική απομόνωση. Τι σημαίνει για αυτόν η αβεβαιότητα και το να μην έχει τον έλεγχο κάθε κατάστασης. Μπορεί να βρει τις αδυναμίες, αλλά και τα δυνατά του σημεία, με ποιους έχει ανάγκη να επικοινωνήσει περισσότερο, αλλά και ποιες καταστάσεις δεν τον εξυπηρετούν πια. Μπορεί μέσα από τις συνθήκες της κοινωνικής απομόνωσης να υπάρχει κι ένας ειλικρινής διάλογος με τον εαυτό.

Η  συνειδητοποίηση των αναγκών και του νοήματος που δίνει ο καθένας στις καταστάσεις θα οδηγήσει στην στοχοθέτηση. Με το νέο χρόνο μπορούμε να θέσουμε στόχους και να σχεδιάσουμε βήματα για την πραγματοποίησή τους. Το ότι τώρα δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε πράγματα που θέλουμε, δεν σημαίνει ότι δεν θα ονειρευτούμε για αυτά και δεν θα τα σχεδιάσουμε για το μέλλον.

Κι ας μην ξεχνάμε, συχνά μέσα από συνθήκες αβεβαιότητας, συνθήκες που δεν ξέρουμε πως θα προχωρήσουν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε, γεννιούνται «εκπλήξεις», δυνατότητες και καταστάσεις που μπορούν να μας πάνε βήματα μπροστά και ούτε έχουμε φανταστεί.

Καλές γιορτές, λοιπόν, με υγεία, σωματική και ψυχική και με την ευχή ο καθένας μας να μη σταματά να ονειρεύεται και να θέτει στόχους! Εύχομαι η εφήμερη απόσταση από τους συνανθρώπους μας και τις καταστάσεις να οδηγήσει σε εγγύτητα με τον εαυτό μας, υπερκαλύπτοντας το κενό με τον πιο ουσιαστικό για εμάς τρόπο!

Τσάπαλου Νικολία, Ψυχολόγος MSc

Μετάβαση στο περιεχόμενο